SVÁTKY OGOH OGOH A NYEPI

12 března, 2023
0 Komentářu

Nyepi neboli Den ticha je dle starého balijského kalendáře považován za Balijský Nový rok. Tomuto dni předchází bujaré oslavy v podobě největšího hinduistického festivalu Ogoh Ogoh. Nyepi připadá na první březnové novoluní, takže datum se každý rok mění. Balijský kalendář se od tradičního gregoriánského kalendáře podstatně liší, skládá se pouze ze 6 měsíců a celkem 210 dnů.

 

Během svátku Ogoh Ogoh jsou vytvořeny velké sochy představující démony, kteří pokoušejí a škodí místním lidem. Proto je balijci vyzvou k tradičnímu tanci ulicemi. Otáčí se s nimi na křižovatkách, aby vymetli špatnou energii. Na konec tohoto dne, sochy spálí a negativní energie se dostává nahoru nad mraky i s démony.

 

Nadcházející den Nyepi jsou všichni v tichosti a bez světel. Je také zakázáno chodit ven a všichni Balijci včetně turistů musí zůstat doma. Dokonce i mezinárodní letiště je uzavřeno. Po západu slunce je zakázáno svítit, aby si démoni mysleli, že ostrov je neobydlený.

 

Během Nyepi tráví každá balijská rodina čas společně v tichu, modlitbách a klidu. Tento den je místním dnem zamyšlení, půstu, odpoutání se od moderního světa a ponoření se do sebe. Cílem je získat nadhled, sebereflexi, očistit duši, získat rovnováhu v podobě nové, čisté duchovní energie a s tím vším společně očistit svět.

Letošní svátky připadají na dny 21.-22.3.2023